פרסי הספרות של משרד התרבות והספורט
פרסים לספרות של משרד התרבות והספורט, הקטגוריות השנה הן:
- פרס למשוררים בתחילת דרכם
- פרס לסופרים בראשית דרכם (שפרסמו עד ספר אחד)
- פרס להוצאת ספר ביכורים לאור
- פרס להוצאת ספרי מופת לאור
- פרס לעריכה ספרותית
- פרס היצירה למתרגמים
- פרס ליצירה ספרותית לילדים ונוער ע"ש דבורה עומר
בדרך כלל מועד הגשה אחרון באוקטובר מומלץ להתעדכן באתר המשרד
מפעל הפיס
מענקים להוצאת ספרים בתחומים שונים (מתעדכן כל שנה) הסכומים נעים בדרך כלל בין 30.000 ש"ח ל 50.000 ש"ח, ההגשות הן בתחילת שנה אזרחית, מומלץ להירשם באתר על מנת לקבל הודעות על מועדי ההגשות
תוכניות פרדס ובוסתן הספריה הלאומית
תוכניות לקידום סופרים וסופרות בתחילת דרכם. (סוג של רזידנסי) באתר הספריה הלאומית:
פרדס (לסופרים) | בוסתן (למשוררים)
קק"ל
קרן על שם יצחק גולדברג מיועדת להוצאות ספרים בלבד.
פרס ראש הממשלה
פרס שבתאי – בסך 20 אלף ש"ח, מחולק פעם בשנה, לכתב היד הטוב ביותר שנבחר בתחומי הסיפורת: רומן, קובץ סיפורים ונובלות, והספר הזוכה יראה אור בספריה החדשה (הקיבוץ המאוחד/ספרי סימן קריאה) בליוויו של העורך, מנחם פרי.
פרס אלתרמן
בסך 10 אלפים ש"ח, יינתן לכתב יד בתחום השירה (מחזור שירים שלם או שירים מקובצים), שייצא לאור בהוצאה המשותפת.
פרס ברגשטיין
גם הוא בשווי 10 אלפים ש"ח, יוענק לכתב היד הטוב ביותר לגיל הרך, בשירה או בפרוזה. את כתבי היד ניתן לשלוח עד 30 בספטמבר, כשטקס הענקת הפרסים לזוכים יתקיים במארס או באפריל 2002.
שלושת הפרסים החדשים הללו, 40 אלף ש"ח בסך הכל.
פרס קרן מוזס
הפרס הספרותי השני בגודלו הוא פרס קרן מוזס על שם נוח מוזס, שמעניקה הוצאת הספרים של ידיעות אחרונות מאז 1994.
הפרס, הניתן לכותבי פרוזה, עומד היום על 100 אלף ש"ח, ובשנה הבאה, מבטיח מנכ"ל ההוצאה, דב איכנולד, הוא יעלה ויגיע ל-200 אלף.
פרס ישראל
הפרס הספרותי הנחשב ביותר הוא פרס ישראל, והוא מוענק לזוכה במוצאי יום העצמאות בטקס ממלכתי. הפרס, 50 אלף ש"ח מתקציב החינוך, מוענק לסופרים ולמשוררים ויוצרים פעמיים בכל חמש שנים.
פעם בחמש שנים מוענק הפרס גם למדענים העוסקים בחקר הספרות. כמה מהזוכים בעבר ציינו כי היו מוכנים אפילו לשלם מכיסם את הסכום כדי לזכות בפרס הזה, מה שמעיד על חשיבותו הציבורית. הציבור, אגב, הוא גם המגיש את המועמדים לפרס ישראל, והכוונה לאוניברסיטאות, מכוני מחקר, תיאטראות, בתי ספר למוסיקה ולמחול, אנשים פרטיים ואפילו המועמדים עצמם או מישהו מטעמם.
השופטים אינם יודעים מי הממליצים ודנים במועמדים על פי תרומתם ופרסומיהם בלבד.
על המועמדים להגיש את כתביהם החל בחודש יולי ועד 31 באוקטובר, כשעל שלושת או חמשת השופטים בתחרות להשיג החלטה והסכמה פה אחד.
פרס הנשיא
הפרס השני ביוקרתו הוא, פרס הנשיא, מורכב מארבעה פרסים. זהו פרס חדש יחסית, וניתן השנה בפעם החמישית.
את הפרס ייסדו אגודת הסופרים ונשיא המדינה לשעבר, עזר ויצמן. שלושה פרסים, בסך 11 אלף ש"ח כל אחד, ניתנים בכל שנה לסופרים הכותבים בשפה העברית.
הפרסים ניתנים על מפעלי חיים, או על ספר שפורסם בחמש השנים האחרונות. פרס רביעי באותו סכום ניתן ליוצר הכותב בארץ בשפה זרה (ערבית, אנגלית, רוסית ועוד) ותורגם לעברית.
הגשת כתבי היד מתחילה בדצמבר ועל הזכייה מכריזים ביוני. שתי ועדות שופטים, שלושה בכל ועדה, מחליטות על הזוכים. את השופטים ממנים אגודת הסופרים והתאחדות אגודות הסופרים הכותבים בלועזית.
פרס ספיר לספרות
מחולק על ידי מפעל הפיס עומד על סך של 150 אלף ש"ח.
הגשת הספרים לתחרות זו נעשית רק ע"י הוצאות הספרים. כל הוצאה מעבירה שלושה ספרים שנכתבו בשנה האחרונה בלבד ונחשבים בעיניה לטובים ביותר.
בחירת הזוכה מתבצעת בשני שלבים. בשלב ראשון בוחרים השופטים רשימה נבחרת של חמש יצירות ספרותיות, כשכל מחבר שספרו נכלל בה זוכה ב-10 אלפים ש"ח. בשלב שני נבחרת מבין החמש היצירה הזוכה, המזכה את כותבה ב-150 אלף ש"ח נוספים.
פרס ספיר לספרות ניתן עד כה לקטגוריה אחת בלבד: יצירת פרוזה בהיקף של לא פחות מ-60 אלף מילה.
פרס ביאליק
שמעניקה עיריית תל אביב בסך 18 אלף ש"ח, מוענק אחת לשנתיים על יצירות שנכתבו העברית והתפרסמו במשך השנתיים שקדמו למתן הפרס. חמישה שופטים, מהם שניים מאגודת הסופרים, מחליטים על הזוכה ונשארים באלמוניותם עד מתן ההחלטה הסופית. לפרס השנה ניתן להגיש מועמדות עד סוף החודש, כשעל הזכייה יוכרז בדצמבר או בינואר.
פרס ברנר
אגודת הסופרים וקרן האפט; לאגודת הסופרים יש פרס ספרותי משלה: פרס ברנר, על שמו של יוסף חיים ברנר, שנתרם על ידי קרן משפחת האפט ומוענק אחת לשנה. (אלפי שקלים בודדים), אבל נחשב מבחינה יוקרתית.
פרס קוגל
עיריית חולון; פרס קוגל מוענק על ידי עיריית חולון מאז 1952, ושיעורו: מחצית פרס ישראל (נכון להיום: 25 אלף ש"ח). הפרס מוענק לסירוגין, שנה ליוצרים בתחום הפרוזה ושנה ליוצרים בתחום השירה.
טקס הענקת הפרס מתקיים בדרך כלל בחודשים אוקטובר-נובמבר, כשחצי שנה לפניו מפרסמת עיריית חולון מודעה בעיתונות הארצית ומזמינה יוצרים. כאשר יש יותר מזוכה אחד, מתחלק הפרס באופן שווה בין הזוכים.
קרן פולבריט (ממשלת ארה"ב)
פרסי ירושלים
לספרות ושירה על שם אורי צבי גרינברג וש"י עגנון עיריית ירושלים שלושה פרסים ספרותיים
פרס ירושלים לשירה על שם אורי גרינברג, בסך 30 אלף ש"ח, נוסד לפני ארבע שנים וניתן אחת לשנתיים.
פרס ירושלים לפרוזה על שם ש"י עגנון, בסך 30 אלף ש"ח, גם הוא אחת לשנתיים.
פרס ירושלים לספרות יפה על שם זבולון המר הוא פרס לירושלמים בלבד על כתבי יד שטרם פורסמו או יצאו לאור, במטרה לעודד יוצרים תושבי הבירה. הפרס ניתן אחת לשנה כשגובה הזכייה משתנה לפי החלטת השופטים ולפי מספר הזוכים. בקרוב מתכוונת העירייה להודיע על פרס חדש, פרס עמיחי לשירה עברית.
קרן מרדכי ברנשטיין
קרן מרדכי ברנשטיין של התאחדות המו"לים בישראל מחלקת אחת לשנתיים מאז 1977, פרס לרומאן עברי מקורי (50 אלף ש"ח); פרס לספר שירה מקורי (25 אלף ש"ח); ופרס לביקורת ספרותית (10 אלפים ש"ח). בשנתיים האחרונות נוסף פרס למחזה מקורי שלא הועלה עדיין על הבמה (15 אלף ש"ח); ושני פרסים ליוצרים עולים חדשים בתחום הפרוזה (20 אלף ש"ח) והשירה (10 אלפים ש"ח). את הפרס זכאי לקבל כל כותב עד גיל 50.
פרס אחר של ההתאחדות, לא כספי, הוא אות 'ספר הזהב' ואות 'ספר הפלטינה', כהוקרה על מכירה לפי כמות. מכירת 20 אלף עותקים מזכה ב'זהב', ו-40 אלף ב'פלטינה'.
פרס אקו"ם
אקו"ם, אגודה המגינה על זכויות היוצרים בארץ, מעניקה פרס ליצירות המוגשות בעילום שם. זכאים להשתתף רק יוצרים ישראלים, חברים ושאינם חברים באקו"ם, על יצירה שטרם פורסמה, כשהתחרות מתחילה בסוף יולי ומסתיימת באמצע ספטמבר.
על היוצר לשלוח את יצירתו בעילום שם, ובמקביל לשלוח עותק ממנה, בצירוף פרטים מזהים, למשרד עורכי דין בתל אביב. שווי הפרס 15 אלף ש"ח.
לאקו"ם פרסים ספרותיים נוספים בתחום השירה ובתחום עידוד פרסום היצירה (12.5 אלף ש"ח); ספרות ילדים ונוער (12.5 אלף ש"ח); ופרס אשמן להישג השנה לסופר בתחום היצירה הספרותית שיצרה לאור כספר שירה או סיפורת (10 אלפים ש"ח). פרס נוסף על מפעל חיים בתחום הספרות, עומד על 25 אלף ש"ח
ועדות השיפוט מורכבות משופטים בתחומי היצירה השונים, ומערכת השיפוט נעשית בצורה סודית ומסווגת, כדי להימנע מהשפעות חיצוניות.
קרן יהושוע רבינוביץ
של עירית תל אביב מתכנסת לפחות פעם בשנה ובוחנת את הבקשות שהגיעו עד למועד כינוסה.
החלטות הועדה המקצועית המייעצת מובאות לאישור דירקטוריון הקרן.
מסלול תמיכה המיועד אך ורק לאמנים תושבי תל אביב-יפו שיצירותיהם תימצאנה ראויות לתמיכה או ליצירות שיש להן זיקה לעיר תל אביב-יפו.
את טופס הבקשה ואת החומר הנלווה יש להגיש למשרדי הקרן ב-3 עותקים.
פרס אמת
פרס בגובה 50.000 ש"ח, בדרך כלל פרס הניתן לחוקרים ומדענים, אולם בשנים האחרונות נוסף תחום חקר הספרות, ספרות יפה ועיון.
הזוכה יוכל להוציא ת ספרו בהוצאת האוניברסיטה הפתוחה.
תחרות הסיפור ההומוריסטי הקצר
כותבים מוזמנים להשתתף בתחרות ולהגיש את הסיפורים על פי המפורט בתקנון התחרות (ראו למטה). את הסיפורים יש להגיש עד ליום 31 במרץ 2019 למערכת יקום תרבות.
תוצאות התחרות תפורסמנה בטקס שיערך בבית יד לבנים רמת השרון, ביום ד' 29 במאי, בנוכחות בני משפחת אפרים קישון. בטקס יוענקו גם מענקי עידוד יצירה: לזוכה הראשון 3,000 ש״ח, לזוכה השני 2,000 ש״ח, לזוכה השלישי 1,000 ש״ח.
בסיום הטקס יעלה רפי קישון מופע.
הוצאת 'ע-ברית' בשיתוף עם יקום תרבות תפיק אנתולוגית סיפורים מצטיינים מתוך הסיפורים שיוגשו, שתתפרסם באתר 'ע-ברית'. האירוע בחסות עיריית רמת השרון – בית יד לבנים ורשת הספריות הציבוריות ברמת השרון.
איך לתכנן את הרומן שלכם
מאת ג'ייסון ויטקר | תרגום מונה גודאר רוח ההשראה מופיעה רק לעתים רחוקות בדמות ביקור מסתורי של המוזה. משתלם הרבה...
להמשך קריאה >>כתיבה כתרגולת רוחנית – ראיון עם נטלי גולדברג
רוברט פירסיג, מחבר הספר זן ואומנות אחזקת האופנוע בראיון עם נטלי גולדברג. הראיון התפרסם ב ׳Sounds True׳ ותורגם על ידי...
להמשך קריאה >>פרסים ומענקים ספרותיים
פרסי הספרות של משרד התרבות והספורט פרסים לספרות של משרד התרבות והספורט, הקטגוריות השנה הן: פרס למשוררים בתחילת דרכם פרס...
להמשך קריאה >>ספרי הדרכה לכתיבת פרוזה ושירה- חלק ראשון
הרשימה הבאה כוללת מידע והכוונה על ספרי עזר לכתיבת פרוזה, סיפורת ושירה. פואטיקה אריסטו | שוקן ספר זה חייב להיות...
להמשך קריאה >>